استعلام
وفق ماده 445قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392آراء دادگاه اطفال و نوجوانان در تمامی موارد قابل
تجدید نظرخواهی است .چنانچه در پرونده مطروحه در دادگاه اطفال و نوجوانان ،شاکی بزرگسال و متهم از
اطفال و نوجوان باشد ،آیا رأی صادره از دادگاه از جانب فرد بزرگسال در تمامی فروض قابل تجدید نظرخواهی
است یا آنکه صرفاً از سوی اطفال و نوجوانان قابل اعتراض و تجدید نظرخواهی است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
با توجه به فلسفه وضع ماده 445قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392که جنبه حمایتی از اطفال و
نوجوانان دارد ،اطلاق این ماده مبنی بر قابل تجدید نظر بودن آراء دادگاه اطفال و نوجوانان تنها ناظر به این
متهمان بوده و تجدید نظرخواهی شاکی یا مدعی خصوصی که در ذیل ماده 447این قانون پیش بینی شده است،
تابع مقررات عمومی یعنی ماده 427همان قانون و جرائم مقرر در این ماده است .همچنین در جرائم اخیر ،شاکی
یا مدعی خصوصی میتواند فقط از حکم مربوط به ضرر و زیان ،برائت ،قرار منع ،موقوفی و یا تعلیق تعقیب
و یا قرار بایگانی کردن پرونده با رعایت مقررات مربوط به این موارد تجدید نظرخواهی کند و در موارد
محکومیت متهم ،حق تجدید نظرخواهی ندارد.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه