استعلام
همانگونه که مستحضرید تولید کالاهای مشمول مقررات استاندارد اجباری بدون دریافت پروانه کاربرد علامت استاندارد
ایران و یا تأییدیه آن به موجب ماده 40قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد مصوب 1396جرمانگاری شده است و
تولید مواد خوردنی ،آشامیدنی ،آرایشی و بهداشتی و دارو ،مکملها ،ملزومات و تجهیزات پزشکی و قطعات آنها ،همگی
مشمول مقررات استاندارد اجباری است؛ از سویی دیگر ،ماده 27قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392با
اصلاحات و الحاقات بعدی ،ساخت کالاهای فوقالذکر را بدون رعایت تشریفات یا مقررات مربوط جرمانگاری کرده و
مشمول قانون اخیرالذکر دانسته است؛ نظر به اینکه از جمله تشریفات و مقررات تولید کالاهای یادشده ،اخذ پروانه کاربرد
علامت استاندارد ایران یا تأییدیه آن است که در فرض قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392با اصلاحات و
الحاقات بعدی رعایت نشده است ،خواهشمند است اعلام فرمایید آیا ماده 27قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب
1392با اصلاحات و الحاقات بعدی ،بند یک ماده 40قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد مصوب 1396را نسخ کرده
است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
ماده ) 27اصلاحی (1400قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 1392با اصلاحات و الحاقات بعدی ،بند یک
ماده 40قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد مصوب 1396را نسخ نکرده است؛ بلکه آن را تخصیص داده است.
توضیح آنکه ،مقررات بند یک ماده 40قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد مصوب 1396اطلاق دارد و ناظر
بر تولید کلیه کالاها و ارائه خدمات مشمول مقررات استاندارد اجباری بدون دریافت پروانه کاربرد علامت
استاندارد ایران یا تأیید آن است؛ در حالیکه قانون مؤخر )ماده 27اصلاحی (1400قانون مبارزه با قاچاق کالا و
ارز مصوب 1392با اصلاحات و الحاقات بعدی با توجه به عبارت » ...و یا مبادرت به ساخت کالاهای مذکور
بدون رعایت تشریفات یا مقررات مربوط نماید ،«...صرفاً ناظر بر کالاهای مذکور در این ماده است که در صورت
عدم رعایت مقررات استاندارد اجباری ،مشمول عنوان »عدم رعایت تشریفات و مقررات مربوطه« در ماده و
ضمانت اجرای آن میشوند و در خصوص دیگر کالاها و ارائه خدمات مشمول مقررات استاندارد اجباری ،همچنان
مطابق بند یک ماده 40قانون مقدم )قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد مصوب (1396باید اقدام شود.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه