استعلام
آیا خشونت کلامی یا گفتاری قضات نسبت به متهمان و محکومان در صورتی که منطبق با عناوین جزایی شناخته
شده در قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( مصوب ) 1375مانند توهین ،تهدید ،افترا( نباشد تنها از مصادیق تخلف
انتظامی است یا میتواند خود جرم مستقلی باشد؟ به عبارت دیگر آیا به استناد ماده 7قانون آیین دادرسی کیفری
مصوب 1392و ارجاع مجازات به ماده 570قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( مصوب 1375خشونت گفتاری
یک قاضی در صورتی که با رفتارهای موضوع بند » «6قانون احترام به آزادیهای مشروع و حفظ حقوق
شهروندی مصوب 1382منطبق باشد جرم محسوب شده و قابل مجازات کیفری است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
به موجب ماده 7قانون آیین دادرسی کیفری مصوب آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392عدم رعایت حقوق
شهروندی مقرر در قانون احترام به آزادیهای مشروع و حفظ حقوق شهروندی مصوب 1383از سوی تمام
مقامات قضایی ،ضابطان دادگستری و سایر اشخاصی که در فرایند دادرسی مداخله دارند جرم محسوب و مجازات
آن به شرح مقرر در ماده 570قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( مصوب 1375است؛ بنابراین در فرض استعلام،
در صورت ایذاء و یا تحقیر افراد توسط مقامات قضایی ،ضابطان یا افرادی که در فرایند دادرسی مداخله دارند،
رفتار ارتکابی با احراز سایر ارکان متشکله جرم از جمله احراز سوء نیت مجرمانه ،واجد وصف کیفری و مشمول
ماده 570قانون پیشگفته است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه