مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۷۱۸

تاریخ نظریه:

استعلام

با توجه به تبصره ماده 311قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392در جاییکه »الف« مال دیگری را به شخص »ب« )رئیس اداره شهرستان( و ایشان نیز به شخص »ج« به فروش میرساند ،نظر به ذکر عبارات شریک و معاون در تبصره ماده مرقوم ،آیا خریدار یا فروشنده و ایادی بعدی شریک یا معاون محسوب میشوند؟ آیا بایستی تمامی خریداران و فروشندگان حسب ماده مرقوم به مرکز استان ارسال شود یا صرفا رئیس اداره مربوطه؟

پاسخ اداره کل حقوقی

مطابق ماده 311قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ،1392شرکاء و معاونان جرم در دادگاهی محاکمه میشوند که صلاحیت رسیدگی به اتهام »متهم اصلی« را دارد و تبصره ماده مزبور که استثنایی بر ماده یادشده میباشد ،ناظر به مواردی است که یکی از مقامات مذکور در مواد 307و 308قانون ،مباشر بوده یا در ارتکاب جرم با متهم اصلی معاونت یا مشارکت کند که در این صورت به اتهام همه آنان در دادگاهی رسیدگی میشود که صلاحیت رسیدگی به اتهام مقام یادشده را دارد؛ بنابراین حکم تبصره در مواردی که اتهام مقامات مذکور در مواد 307و 308مشارکت یا معاونت در جرم )خاص( با سایر اشخاص باشد ،قابلیت اعمال دارد؛ همچنین در جرائمی مانند انتقال مال غیر نیز که »جرائم مرتبط« میباشد ،صرفنظر از آنکه عناوین شرکت یا معاونت در جرم نسبت به آنها صادق باشد و یا دارای مجازات مستقلی باشند در دادگاهی صورت میپذیرد که صلاحیت رسیدگی به اتهام »متهم اصلی« را دارد و چنانچه یکی از متهمان از مقامات مذکور در مواد 307یا 308قانون پیشگفته باشد بر اساس قواعد کلی مربوط به لزوم وحدت مرجع رسیدگی در جرم مشترک و احتراز از صدور احکام متباین در امر واحد ،و با استفاده از ماده 103قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379و بر اساس هدف مقنن از وضع ماده 311و ملاک تبصره ماده 312قانون پیشگفته ،رسیدگی به اتهامات سایر متهمان مطابق تبصره ماده 311قانون یادشده حسب مورد در دادگاههای کیفری تهران دکتر احمد محمدی باردئی یا مراکز استان انجام خواهد شد. مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۷۱۸ مورخ ۱۴۰۱/۰۹/۰۱ | مرکز حقوقی راهبرد