استعلام
ضمن گواهی عدم امکان سازش یا حکم طلاق که موضوع دعوای غیر مالی بوده و ذکر بهای خواسته و تقویم آن
در دادخواست موضوعیت نداشته است ،حکم به پرداخت مهریه یا نفقه صادر شده است .آیا اقدامات اجرایی برای
وصول مهریه یا نفقه مورد حکم در مرحله اجرا ،باید بدون دریافت نیمعشر )هزینه اجرایی( انجام شود یا اینکه
نیمعشر به نحو دیگری محاسبه و وصول میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
قانونگذار در ماده 29قانون حمایت خانواده مصوب 1391دادگاه را ضمن صدور رأی به طلاق؛ از جمله به تعیین حقوق
مالی )جهیزیه ،مهریه ،نفقه زوجه ،اطفال و حمل و اجرتالمثل ایام زوجیت( بر اساس شروط ضمن عقد و مندرجات سند
نکاحیه مکلف کرده است .چنانچه زن بدون دریافت حقوق مالی مندرج در رأی به ثبت طلاق رضایت دهد ،به تصریح ذیل
این ماده »میتواند پس از ثبت طلاق برای دریافت این حقوق از طریق اجرای احکام دادگستری مطابق مقررات مربوط
اقدام کند« .مقصود از عبارت »مطابق مقررات مربوط« ،مقررات راجع به نحوه وصول حقوق مالی زوجه مانند صدور
اجراییه و ابلاغ آن و دیگر مقررات حاکم بر فرآیند اجرا؛ از جمله از حیث وصول هزینههای اجرایی از محکومعلیه است؛
بر این اساس ،وفق ماده 34قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356چنانچه مرد ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ اجراییه مفاد
آن را به اجرا نگذارد یا ترتیبی برای پرداخت محکومبه ندهد و یا مالی معرفی نکند ،ملزم به پرداخت هزینههای اجرایی بر
اساس مواد 158و 160همین قانون است و از آنجا که اجراییه پیرامون حقوق مالی زن صادر شده است ،غیر مالی بودن
رأی طلاق مؤثر در مقام نیست و هزینه اجرایی بر اساس محکومبه موضوع اجراییه وصول میشود.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه