مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۷

تاریخ نظریه:

استعلام

هر گاه زوج بعد از عقد ازدواج با مراجعه به دفتر اسناد رسمی به زوجه وکالت در امر طلاق بدهد و در ضمن سند رسمی اعلام کند که حق عزل وکیل را ضمن عقد خارج از خود اسقاط و سلب کرده است: اولاً ،با توجه به این که برخی مراجع عظام تقلید چنین وکالتی را صحیح نمیدانند ،آیا اساساً چنین وکالتی صحیح است؟ ثانیاً ،چنانچه زوج از اعطای وکالت در طلاق پشیمان باشد و مدعی شود عقد خارج لازمی در بین نبوده و سردفتر این عبارت را درج کرده است ،آیا در فرض صحت عقد ،وکالت اعطایی ،عقد جایز است یا لازم؟

پاسخ اداره کل حقوقی

با عنایت به مواد 1287و 1290قانون مدنی مفاد سند رسمی از جمله راجع به اسقاط حق عزل وکیل ضمن عقد خارج لازم معتبر است و احراز آن نیاز به رسیدگی ندارد و برابر ماده 1292همان قانون انکار در برابر اسناد رسمی مسموع نیست و مطابق ماده 70قانون ثبت اسناد و املاک کشور مصوب 1310با اصلاحات و الحاقات بعدی نیز محتویات و مندرجات سندی که مطابق قوانین به ثبت رسیده است ،رسمی و معتبر است؛ مگر آنکه مجعولیت آن سند ثابت شود ،بنابراین ،وکالت اعطایی با سلب حق عزل وکیل که به موجب سند رسمی و بلاعزل ضمن عقد خارج لازم تنظیم شده است ،صحیح است و انکار مندرجات این سند و نیز ابراز ندامت از اعطای چنین وکالتی فاقد هرگونه اثر حقوقی بوده و قابل پذیرش نیست. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۷ مورخ ۱۴۰۱/۰۲/۱۰ | مرکز حقوقی راهبرد