مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۶۷۱

تاریخ نظریه:

استعلام

با توجه به اینکه مطابق ماده 314قانون تجارت مصوب ،1311صدور چک ذاتاً عمل تجاری محسوب نمیشود و نظر به مواد 312و 319همان قانون ،در صورتی که چک از طرف تجار برای امور تجارتی صادر نشده باشد؛ مانند آن که توسط شخص غیر تاجر برای پرداخت عوارض شهرداری صادر شده باشد ،آیا مشمول مرور زمان میشود؟ آیا پس از گذشت پنج سال خسارت تأخیر تأدیه آن از زمان سررسید محاسبه میشود یا بر اساس ماده 522قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379از تاریخ مطالبه که همان تاریخ تقدیم دادخواست است ،این خسارت محاسبه میشود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

چک پس از انقضاء مهلتهای مقرر در مواد 318و 319قانون تجارت مصوب 1311از شمول قانون تجارت خارج بوده و دارنده صرف ًا میتواند در خصوص مبلغ چک به طرفیت شخصی که با وی رابطه حقوقی داشته است، بر اساس مقررات قانون مدنی اقدام کند؛ بنابراین ،از شمول رأی وحدت رویه شماره 812مورخ 1/4/1400 هیأت عمومی دیوان عالی کشور خارج است و خسارت تأخیر تأدیه برابر مقررات عمومی؛ از جمله ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379محاسبه میشود. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۶۷۱ مورخ ۱۴۰۱/۰۷/۲۶ | مرکز حقوقی راهبرد