مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۶۷

تاریخ نظریه:

استعلام

-1با توجه به قانون منع به کارگیری بازنشستگان مصوب 1395با اصلاحات بعدی و مسؤولیت کیفری مندرج در آن ،چنانچه فردی جزء استثنانات مندرج در قانون و دارای سوابق ایثارگری باشد و جزو مقامات موضوع ماده 71قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386با اصلاحات بعدی نیز نباشد ،به کارگیری این بازنشستگان تا چه زمانی است؟ -2در صورتی که مدت خدمت مأمور دولتی دارای سوابق ایثارگری به چهل سال رسیده باشد ،وی تا چه زمانی میتواند ادامه خدمت دهد؟ -3آیا بین استفاده از شرایط ایثارگری در صورت ادامه خدمت یا شروع خدمت تفاوت است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

-1با توجه به اینکه فرض پرسش ناظر بر به بکارگیری بازنشستگان ایثارگر است و نه اعاده به خدمت ایشان، غایت بکارگیری بازنشستگان ایثارگر در تبصره یک ماده واحده قانون ممنوعیت بکارگیری بازنشستگان مصوب 1395با اصلاحات بعدی ،جانبازان بالای پنجاه درصد ،آزادگان بالای سه سال اسارت و فرزندان شهدا از شمول این قانون مستثنی هستند و این افراد از جامعه ایثارگران را میتوان بعد از بازنشستگی به کار گرفت و برای این موضوع سقفی در نظر گرفته نشده است و این امر به نیاز اداره و توانمندیهای فرد بازنشسته ایثارگر بستگی دارد. -2با توجه به اینکه شرایط بازنشستگی در قوانین مختلف؛ از جمله ماده 103قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386با اصلاحات بعدی با رعایت شرط سابقه و سن به دو صورت اختیاری و تکلیفی پیشبینی شده است و استثنایی برای ایثارگران به جز در مورد بازنشستگی پیش از موعد و حالت اشتغال آنان پیشبینی نشده است ،بنابراین شرایط بازنشستگی ایشان حسب مورد تابع مقررات مربوط است. -3مقصود از پرسش راجع به »تفاوت استفاده از شرایط ایثارگری در صورت ادامه خدمت و شروع خدمت«، مشخص نیست و لذا در وضعیت موجود ،پاسخگویی به آن مقدور نیست. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۶۷ مورخ ۱۴۰۱/۰۸/۲۹ | مرکز حقوقی راهبرد