استعلام
نظر به بند 2قانون مجازات خودداری از کمک به مصدومین و رفع مخاطرات جانی مصوب 1354آیا عنصری
مادی بزه خودداری از کمک به مصدومین به شرط رؤیت و حضور فیزیکی پزشک یا کادر درمان در صحنه
میباشد یا مشمول پزشکی که علی رغم ابلاغ شیفت کاری و قرار گرفتن در برنامه کشیک مراکز دولتی در محل
کار حضور نیافته نیز میشود؟ آیا بزه مذکور جرم آنی است یا مستمر؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1ماده واحده قانون مجازات خودداری از کمک به مصدومین و رفع مخاطرات جانی مصوب ،1354ناظر به
مواردی است که شخص یا اشخاصی نیاز به کمک فوری دارند و اشخاص عادی یا متخصص موضوع بندهای 1
و 2از کمک به آنان خودداری میکنند؛ حال آنکه موضوع ماده 295قانون مجازات مصوب اسلامی ،1392
مربوط به ترک فعل و وظیفهای از ناحیه اشخاصی است که از انجام وظیفه قانونی خود ،خودداری مینمایند )و
عدم اقدام آنان سبب جنایت شود( .به این ترتیب دو قانون مذکور تعارضی با یکدیگر ندارند تا ناسخ هم باشند و
تشخیص مصادیق و اشخاص موضوع قوانین مذکور ،امری موضوعی است که به عهده قاضی رسیدگیکننده است.
-2برابر ماده 2دستورالعمل نحوه استعلام حقوقی و پاسخ به آن در قوه قضاییه مصوب ،19/9/1398استعلام
حقوقی باید ناظر به استنباط صحیح از مقرراتی باشد که رسماً منتشر شده است .بنا به مراتب فوق و لحاظ آنکه
پرسش مطرح شده ناشی از ابهام در مقررات نبوده و جنبه نظری دارد ،پاسخگویی به آن از وظایف اداره کل حقوقی
خارج است و تشخیص مصداق بر عهده مرجع رسیدگیکننده است.
روح اله رئیسی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه