مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۶۲۶

تاریخ نظریه:

استعلام

-1آیا امکان صدور قرار تأمین خواسته در محاکم کیفری یک و دو مطابق ماده 107قانون آیین دادرسی کیفری پس از صدور کیفرخواست توسط دادسرا و قبل از صدور حکم در محاکم مربوطه وجود دارد؟ -2آیا قبل از صدور حکم قطعی در مرحله تجدید نظر امکان صدور قرار تأمین خواسته به تقاضای شاکی وجود دارد؟ -3در صورت مثبت بودن پاسخ آیا قرارهای تأمین خواسته اصداری از ناحیه دادگاه های کیفری یک و دو قابل تجدید نظرخواهی است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

الف -صدور قرار تأمین خواسته موضوع ماده 107و بعد قانون آیین دارسی کیفری 1392پس از صدور کیفرخواست و ارسال پرونده به دادگاه ،در زمره اختیارات دادگاههای کیفری و نیز تجدید نظر میباشد؛ زیرا علاوه بر آن که به موجب ماده 22قانون یادشده ،دادسرا در معیت دادگاه تشکیل و انجام وظیفه میکند ،با توجه به تجویز صدور قرار تأمین خواسته در مرحله تحقیقات مقدماتی ،صدور آن در مرحله رسیدگی اعم از بدوی یا تجدید نظر به دلالت ماده 454این قانون و با قیاس اولویت جایز است. ب -اولاً ،مقصود از آرای دادگاه کیفری مذکور در صدر ماده 427قانون آیین دارسی کیفری ،1392با عنایت به تبصره 2این ماده ،منصرف از قرارهای مقدماتی و تأمینی است .بنابراین قرار تأمین خواستهای که دادگاههای کیفری صادر میکند ،از شمول اطلاق آراء مذکور خارج است. ثانیاً ،اگر چه قابلیت اعتراض قرار تأمین خواسته صادره از دادگاه در امور مدنی در همان دادگاه در ماده 116 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی ،به قرار تأمین خواسته صادره از دادگاه کیفری قابل تسری نیست ،با این حال به مانند قرارهای تأمین کیفری ،در صورتی که دادگاه احراز کند ،صدور آن ،اشتباه بوده است به طور مستدل میتواند از آن عدول کند .همچنین اگر موجب تأمین مرتفع شود ،دادگاه قرار مذکور را لغو میکند. روح اله رئیسی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۶۲۶ مورخ ۱۴۰۱/۰۶/۲۲ | مرکز حقوقی راهبرد