استعلام
با توجه به اینکه مطابق ماده 3قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب 1374با اصلاحات و الحاقات بعدی
و تبصره 2این ماده ،یکی از مجازاتهای جرایم تغییر غیر مجاز کاربری اراضی زراعی و باغی و صدور مجوزهای غیر
قانونی تغییر کاربری ،پرداخت جزای نقدی از یک تا سه برابر بهای اراضی زراعی و باغها به قیمت روز زمین با کاربری
جدید است و با توجه به تبصره 3ماده 2این قانون راجع به کمیسیون تقویم و ارزیابی اراضی زراعی و باغها ،آیا نظر
کمیسیون مذکور صرفاً در خصوص تعیین عوارض قانونی تغییر کاربری قابلیت اجرا دارد یا برای تعیین مجازات موضوع
ماده 3قانون و تبصره 2آن نیز قابل بهرهبرداری است؟ توضیح آنکه برخی محاکم قضایی معتقدند برای تعیین ارزش روز
اراضی زراعی و باغی جهت تعیین مجازات طبق ماده مذکور باید نظر کارشناس رسمی اخذ شود.
پاسخ اداره کل حقوقی
-1با توجه به تصریح تبصره 3ماده 2قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب 1374با اصلاحات و الحاقات
بعدی ،تقویم و ارزیابی اراضی و باغهای موضوع این قانون و از جمله مورد مذکور در ماده 3این قانون که مطابق آن
مبلغ جزای نقدی تعیینی از سوی دادگاهها مشخص میشود توسط کمیسیون تقویم صورت میپذیرد.
-2نظر به اینکه قانونگذار برای تقویم و ارزیابی اراضی موضوع این قانون ،ترتیبات خاصی را مطابق تبصره 3ماده 2
قانون و نیز مواد 7و 8آیین نامه اجرایی آن مصوب 2/3/1386معین نموده است و ماده 8آییننامه نیز به ایجاد وحدت
رویه اجرایی در نحوه تقویم و ارزیابی اراضی موضوع قانون و نظارت بر آن تأکید کرده است ،موجب قانونی جهت ارجاع
امر تقویم و ارزیابی به کارشناس )رسمی( از سوی مقام قضایی رسیدگی کننده به اتهام ،وجود ندارد.
روح اله رئیسی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه