استعلام
آیا قاضی اجرای احکام مدنی میتواند به استناد ملاک ماده 277قانون مدنی برای پرداخت محکومبه به درخواست
محکوم علیه به وی مهلت کوتاهی بدهد؟
توضیح آنکه در برخی از قوانین حاکم ،حین اجرا مهلت قضایی پیشبینی شده است؛ آیا میتوان از این مواد قانونی
ملاک گرفت؟ بویژه آنکه ،مهلت کوتاه قضایی مانع تشکیل دعوای اعسار از محکومبه و کمتر شدن مشغله محاکم
است و منافع عمومی بسیاری در پی دارد.
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،اعمال ماده 277قانون مدنی مبنی بر اعطای مهلت به مدیون یا تعیین قرار اقساط در پرداخت دین از سوی
دادگاه مختص زمان رسیدگی؛ اعم از مرحله بدوی و تجدیدنظر و پیش از صدور رأی است و منصرف از زمان
اجرای حکم است.
ثانیاً ،مستفاد از مقررات قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356؛ از جمله ماده 24این قانون و ماده 8قانون آیین
دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379و با توجه به اصل سرعت و تداوم عملیات
اجرایی و اجرای حکم ،قاضی اجرای احکام نمیتواند راساً به محکومعلیه مهلت اعطا کند مگر اینکه محکومله
راضی باشد و موارد استثنایی محدود به موارد مصرح قانونی است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه