مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۵۴

تاریخ نظریه:

استعلام

-1چنانچه در قرارداد اجاره قید شود »در صورت عدم پرداخت اجارهبها در موعد مقرر موجر حق درخواست تخلیه را دارد« ،آیا موجر رأسا میتواند از شورای حل اختلاف تخلیه ملک را درخواست کند یا اینکه باید به صورت توأمان تأیید فسخ قرارداد به جهت خیار تخلف از شرط را نیز درخواست کند؟ -2چنانچه در قرارداد قید شده باشد »در صورت عدم پرداخت اجارهبها در موعد مقرر قرارداد اجاره خود به خود فسخ میشود« چه حکمی دارد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

-1صرفنظر از آنکه شروط مطرحشده در هر دو بند استعلام ،شرط فاسخ تلقی میشود و داشتن »حق درخواست تخلیه« به شرح مندرج در بند یک استعلام فرع بر آن است که پیش از تحقق حق درخواست تخلیه ،قرارداد اجاره انحلال یافته باشد ،در فرض سؤال لزومی به طرح دعوای اثبات انحلال قرارداد به صورت مستقل وجود ندارد؛ هرچند انحلال قرارداد به عنوان سبب دعوای تخلیه باید در رسیدگی به دعوای اخیرالذکر احراز شود. -2موارد موضوع استعلام از شمول ماده 3قانون روابط موجر و مستأجر مصوب 1376خروج موضوعی دارد و با توجه به عبارت »پس از انقضای مدت اجاره« مندرج در ماده یادشده ،در فرض سؤال ادعای خواهان صرفاً در قالب طرح دعوای تخلیه و به صورت ترافعی قابلیت طرح و رسیدگی دارد و رسیدگی به آن در قالب درخواست تخلیه موضوع ماده یادشده امکانپذیر نیست. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۵۴ مورخ ۱۴۰۱/۰۶/۱۳ | مرکز حقوقی راهبرد