مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۵۲۷

تاریخ نظریه:

استعلام

نظر به اینکه وفق تبصره یک ماده یک قانون حمایت خانواده مصوب 1391در حوزه قضایی شهرستانهایی که دادگاه خانواده تشکیل نشده است تا زمان تشکیل آن دادگاه عمومی حقوقی مستقر در آن حوزه بارعایت تشریفات مربوط و مقررات قانونی مذکور به امور و دعاوی خانوادگی رسیدگی میکند؛ از طرفی به موجب ماده 3قانون مذکور قضات دادگاه خانواده باید متأهل و دارای حداقل چهار سال سابقه خدمات قضایی باشند ،خواهشمند است اعلام فرمایید :در حوزه قضایی شهرستانهایی که دادگاه خانواده تشکیل نشده است ،آیا رئیس یا دادرس علیالبدل دادگاه عمومی حقوقی مستقر در آن حوزه که به امور و دعاوی خانوادگی موضوع ماده 4قانون حمایت خانواده مصوب 1391رسیدگی میکند ،باید شروط مندرج در ماده 4این قانون را داشته باشد و متأهل و دارای حداقل چهار سال سابقه خدمت قضایی باشد والاّ صلاحیت رسیدگی به دعاوی مذکور را ندارد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

آنچه در ماده 3قانون حمایت خانواده مصوب 1391در مورد شرایط قاضی دادگاه خانواده بیان شده و مشعر بر تأهل و داشتن چهار سال سابقه خدمت قضایی است ،مربوط به زمانی است که دادگاه خانواده موضوع ماده یک این قانون تشکیل شده باشد؛ اما تا زمانی که دادگاههای خانواده موضوع ماده قانونی اخیرالذکر تشکیل نشده است ،برای قضات دادگاههای عمومی حقوقی که به امور و دعاوی خانوادگی رسیدگی میکنند ،وجود شروط مذکور در ماده 3یادشده الزامی نیست؛ همچنان که نمیتوان بدون مستند قانونی برای قضات دادگاه بخش که در اجرای تبصره 2ماده یک قانون حمایت خانواده مصوب 1391به امور دعاوی خانوادگی غیر از دعاوی راجع به اصل نکاح و انحلال آن رسیدگی میکنند ،داشتن چهار سال سابقه خدمت قضایی و همچنین تأهل را الزامی دانست. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۵۲۷ مورخ ۱۴۰۱/۰۶/۰۸ | مرکز حقوقی راهبرد