مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۵۱۴

تاریخ نظریه:

استعلام

آیا ثبت چک صیادی در سیستم یکپارچه توسط صادرکننده پس از تحریر امضای کتبی ذیل آن ،تشریفاتی تبعی است تا در صورت غفلت در آن یا ترک فعل عالمانه صادرکننده الزامآور باشد و یا آن که رکن است و در حکم عدم قصد در صورت عدم ثبت است؟ آیا دعوای الزام صادرکننده به ثبت چک صیادی در شبکه مسموع است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

1و -2در فرض سؤال که صادرکننده چک بدون ثبت آن در سامانه صیاد ،چک را تنظیم و به دارنده تحویل داده است ،دارنده نمیتواند دعوای الزام صادرکننده به ثبت چک در سامانه صیاد را اقامه کند؛ زیرا اولاً ،مستفاد از تبصره اصلاحی ماده 21مکرر ) (29/1/1400قانون صدور چک ،ثبت در سامانه صیاد از شرایط صدور چک است و لذا اگر در زمان صدور چک ،در این سامانه ثبت نشده باشد ،چک یادشده از شمول قانون صدور چک خارج است .ثانیاً ،برابر تبصره اصلاحی یادشده ،قید عبارت »صدور و پشتنویسی چک بدون درج در سامانه صیاد فاقد اعتبار است« در متن چک الزامی است و دارندهای که به رغم قید این عبارت در چک و بدون رعایت این ترتیبات چک را پذیرفته است ،عملاً خود را از مزایای قانونی محروم کرده است و لذا دعوای وی دایر بر الزام صادرکننده به ثبت چک در سامانه صیاد مسموع نیست. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۵۱۴ مورخ ۱۴۰۱/۰۷/۰۴ | مرکز حقوقی راهبرد