مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۴۶۵

تاریخ نظریه:

استعلام

با توجه به اینکه در برخی از آراء قضایی به جای استفاده از واژه حوزه قضایی از واژه حوزه جغرافیایی استفاده میشود ،مستدعی است اولاً ،تفاوت این دو واژه را بیان نماید .ثانیاً ،آیا بکار بردن واژه حوزه جغرافیایی به جای حوزه قضایی در آراء و تصمیات قضایی صحیح میباشد یا خیر؟

پاسخ اداره کل حقوقی

-1تبیین تفاوت میان حوزه قضایی و حوزه جغرافیایی خارج از وظایف اداره کل حقوقی قوه قضاییه است و استعلامکننده محترم میتوانند با مراجعه به منابع علمی و مقایسه تعریف ارائهشده از »حوزه قضایی« در تبصره ماده 11قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379و نیز تبصره 1ماده 3 قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب مصوب 15/4/1373و مقایسه آن با برخی تعاریف ارائه شده در قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری مصوب 15/4/1362مفاهیم مورد اشاره در استعلام را مقایسه و تفاوتهای آن را بدست آورند. -2صرفنظر از آن که در قانون اخیرالذکر از اصطلاح »حوزه جغرافیایی« استفاده نشده بلکه از اصطلاحاتی همچون »محدوده جغرافیایی« و یا »نقطه جغرافیایی« استفاده شده است ،با توجه به کاربرد عبارت »حوزه قضایی« برای تعیین صلاحیت محلی مراجع قضایی ،صحیح این است که در آراء و تصمیمات قضایی از اصطلاح مزبور استفاده و از استفاده از اصطلاحات دیگر نظیر اصطلاح »حوزه جغرافیایی« به جای اصطلاح یادشده خودداری گردد دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۴۶۵ مورخ ۱۴۰۱/۰۵/۲۵ | مرکز حقوقی راهبرد