استعلام
چنانچه شرکت سهامی خاص چندین سال فعالیت نداشته باشد و هیچیک از مجامع عمومی و جلسات هیأت مدیره
در این سالها تشکیل نشده باشد و از طرفی هیچیک از سهامداران و بستانکاران شرکت حاضر به درخواست
ورشکستگی یا انحلال شرکت بر طبق اساسنامه یا مواد قانون تجارت نباشند ،آیا دادستان میتواند رأسا صدور
حکم مبنی بر ورشکستگی و یا انحلال شرکت را درخواست کند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،وفق بند »ج« ماده 415و ماده 413قانون تجارت مصوب ،1311چنانچه دادستان تشخیص دهد که وقفه
در تأدیه دیون شرکت سهامی خاص رخ داده است ،میتواند از دادگاه ،صدور حکم ورشکستگی آن را درخواست
کند و صرف عدم مطالبه طلبکاران مانع از این درخواست نیست.
ثانیاً ،به موجب بندهای 1و 2ماده 201لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب ،1347چنانچه
شرکت سهامی خاص جهت انجام موضوع آن اقدامی صورت ندهد و یا مجمع عمومی برابر مقررات تشکیل نشود،
هر ذینفعی میتواند انحلال شرکت را از دادگاه بخواهد؛ اما در فرض سؤال که شرکت سهامی خاص چندین سال
فعالیت نداشته و هیچیک از سهامداران و بستانکاران ،انحلال شرکت را درخواست نکردهاند ،در مقررات قانونی
حاکم چنین اختیاری برای دادستان پیشبینی نشده است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه