مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۳۸۳

تاریخ نظریه:

استعلام

در مواردیکه جهات تخفیف مندرج در ماده 38قانون مجازات اسلامی مصوب ،1392پس از قطعیت حکم محکومیت حادث شود؛ از قبیل جبران ضرر و زیان ناشی از جرم از سوی محکوم یا ابراز ندامت محکوم و این امر برای دادگاه احراز شود ،آیا به غیر از حکم مقرر در ماده 483قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و تبصره ماده 38قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب 1376محملی برای تخفیف مجازات از سوی دادگاه صادر کننده حکم قطعی وفق مواد 37و 38قانون مجازات اسلامی مصوب 1392وجود دارد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

تخفیف مجازات موضوع ماده 37قانون مجازات اسلامی اصلاحی 1399همزمان با صدور حکم )اعم از بدوی یا تجدید نظر( صورت میگیرد نه پس از قطعیت آن؛ به همین علت قانونگذار کلمه »متهم« را در این ماده بکار برده است .به علاوه تخفیف مذکور )چه در قانون سابق و چه در قانون اخیرالتصویب( در اختیار دادگاه است و چون این امر ،تخفیف مجازات قانونی جرم محسوب نمیشود؛ لذا در مورد احکام قطعی قابل اعمال نیست. روح اله رئیسی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۳۸۳ مورخ ۱۴۰۱/۰۵/۰۵ | مرکز حقوقی راهبرد