مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۳۸۱

تاریخ نظریه:

استعلام

همانگونه که مستحضرید به موجب برخی قوانین و مقررات احراز کفالت و سرپرستی کارمند بر افراد خانواده از جمله نوادگان ،برادر ،خواهر و والدین شرط بهرهمندی از امکانات و خدمات درمانی و مانند آن است .خواهشمند است اعلام فرمایید: -1آیا برای احراز این قسم از کفالت و سرپرستی ،صرف قیمنامه صادره از مراجع قضایی کفایت میکند؟ -2آیا برای احراز چنین کفالتی اخذ مجوز از مراجع قضایی ضروری است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

1و -2قانونگذار ایران با هدف حمایت از اشخاص نیازمند حمایت در برخی مواد قانونی؛ از جمله ماده 86قانون استخدام کشوری مصوب 1345با اصلاحات بعدی و ماده 48قانون حمایت خانواده مصوب ،1391حسب مورد حقوق و مزایایی را برای کفیل یا افراد تحت تکفل وی به رسمیت شناخته است؛ گاهی نیز برخی دستگاههای اجرایی و یا دیگر مراجع بر اساس ضوابط و مقررات خاص خود ،برای این افراد ،حقوق و مزایایی را پیشبینی میکنند؛ در این موارد ،احراز کفالت و تحت تکفل بودن افراد با مرجع ذیربط است که این امر از جمله با انجام تحقیقات، ارائه استشهادیه محلی و یا قیمنامه صورت میگیرد و نیازی به مراجعه به مرجع قضایی نیست .با این حال چنانچه بین ذینفع و اداره مربوطه اختلافی روی دهد ،دادخواهی از مرجع صالح قضایی به منظور احراز و اثبات کفالت و سرپرستی منع قانونی ندارد. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۳۸۱ مورخ ۱۴۰۱/۰۵/۰۸ | مرکز حقوقی راهبرد