مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۳۶۵

تاریخ نظریه:

استعلام

الف آیا پیشنهاد دادستان و رئیس حوزه قضایی مندرج در ماده 418قانون آیین دادرسی کیفری منحصر به شخص دادستان و رئیس حوزه قضایی است یا از طرف معاون قضایی آنان و سرپرستان مجتمع قابل اعمال است؟ ب اگر از طرف معاونین قابل اعمال است نیاز به تصریح در تفویض اختیار دارد یا صرف صدور ابلاغ معاونت و سرپرستی مجتمع کفایت میکند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

الف( مطابق اصول حقوق اداری ،تفویض اختیار از سوی مقامات مافوق به مقامات مادون به جز در موارد منصوص جایز است و مقررات مواد 88و 338قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392نیز در این راستا تنظیم شده است؛ بنابراین در فرض سؤال نیز رئیس حوزه قضایی یا دادستان میتوانند اختیار مذکور در ماده 418قانون پیشگفته را به معاونین خود )و سرپرستان مجتمعهای قضایی که واجد سمت معاونت هستند( تفویض کنند. ب -با توجه به آنچه در پاسخ بند »الف« گفته شد ،صرف صدور ابلاغ معاونت یا سرپرستی مجتمع کفایت نمیکند و تفویض اختیار به ایشان ضرورت دارد .بدیهی است در مواردی که مشمول نهاد کفالت اداری )عدم اشتغال فرد معین در سمت رئیس حوزه قضایی یا دادستان( میشود موضوع تفویض اختیار منتفی بوده و بر اساس نهاد کفالت اداری اقدام میشود. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۳۶۵ مورخ ۱۴۰۱/۰۵/۰۴ | مرکز حقوقی راهبرد