استعلام
چنانچه فردی که کمتر از هیجده سال سن دارد ،مرتکب جرم تعزیری و بلافاصله پس از رسیدن به سن هیجده
سالگی نیز مرتکب جرم تعزیری دیگری شود ،تکلیف تعدد جرم و در نظر گرفتن مجازات جرائم مشابه و غیر مشابه
در فرض مذکور چگونه است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
مقررات تعدد به شرح مقرر در ماده 134قانون مجازات اسلامی اصلاحی 1399مطلق است و ناظر به مجازاتهای
تعزیری است؛ لذا در خصوص کلیه مرتکبان جرایم تعزیری )به استثنای اطفال که قانوناً مجازات تعزیری در
خصوص آنها تعیین نمیشود بلکه طبق ماده 148قانون مجازات اسلامی مصوب 1392اقدامات تأمینی و تربیتی
اعمال میشود( قابل اعمال است؛ بنابراین ،فرض سؤال نیز مشمول مقررات تعدد جرم است و مجازات مرتکب
چنانچه دو جرم ارتکابی وی مشابه )غیر مختلف( باشد بر اساس بند »الف« ماده 134قانون مجازات اسلامی
اصلاحی 1399و اگر جرایم ارتکابی وی مختلف باشد بر اساس بند »ب« این ماده تعیین میشود و ارتکاب یکی
از این دو جرم قبل از رسیدن به سن 18سالگی تأثیری در اعمال مقررات تعدد ندارد و صرفاً مجازات )جرمی که
قبل از رسیده به سن 18سال مرتکب شده است( این جرم بر اساس بندهای »پ«» ،ت« و »ث« ماده 89قانون
مجازات اسلامی مصوب 1392و لحاظ مقررات تعدد تعیین میشود.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه