مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۳۵

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه پروندهای پیش از ارجاع به شعبه جهت رسیدگی ،به منظور صلح و سازش به شورای حل اختلاف ارجاع شود و طرفین مطابق صورتجلسه تنظیمی در شورای یادشده در خصوص دعوا صلح و سازش کنند و به سبب عدم صلاحیت شورای حل اختلاف جهت رسیدگی به اصل دعوی ،پرونده به شعبه ارجاع شود ،خواهشمند است به پرسشهای زیر پاسخ دهید: -1آیا دادگاه میتواند در وقت فوقالعاده با مبنا قرار دادن صورتجلسه شورای حل اختلاف ،گزارش اصلاحی صادر کند یا اینکه صدور گزارش اصلاحی در این فرض منوط به تأیید طرفین است؟ -2در صورت عدم حضور طرفین جهت تایید توافق و سازش ،آیا این امر به منزله عدول از توافق است و دادگاه باید به اصل دعوا رسیدگی کند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،با عنایت به ماده 24قانون شوراهای حل اختلاف مصوب ،1394در مواردی که موضوع در صلاحیت شورای حل اختلاف باشد ،گزارش اصلاحی صادر و پس از تأیید قاضی شورا به طرفین ابلاغ میشود و چنانچه موضوع در صلاحیت شورای مذکور نباشد و منتهی به سازش شود ،شورا موضوع سازش و شرایط آن را به ترتیبی که واقع شده است ،در صورتمجلس منعکس و مراتب را به مرجع قانونی صالح اعلام میکند؛ بنابراین ،مقنن تنظیم سازشنامه را در زمره وظایف شورای حل اختلاف قرار داده است و سازشنامهای که وفق این ماده از سوی شورای مزبور تنظیم میشود ،برای صدور گزارش اصلاحی از سوی مرجع قضایی دارای اعتبار است و مرجع اخیر بر اساس سازشنامه تنظیمی ،گزارش اصلاحی صادر میکند؛ بدون آنکه نیازی به دعوت از طرفین و استماع اقرار آنان باشد؛ مگر آنکه به جهات دیگری مانند وجود ابهام در مفاد سازشنامه ،مرجع قضایی دعوت از طرفین و استماع اظهارات آنان را ضروری تشخیص دهد. ثانیاً ،با توجه به بخش اول نظریه ،پاسخ به بخش دوم منتفی است. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۳۵ مورخ ۱۴۰۱/۰۶/۰۶ | مرکز حقوقی راهبرد