مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۳۳۳

تاریخ نظریه:

استعلام

از آنجا که طبق ماده 526قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379 مستثنیات دین تا زمان حیات محکومعلیه جاری است ،آیا اجرای احکام میتواند ملک مسکونی محکومعلیه را که مشمول مستثنیات دین شناخته شده است ،به منظور جلوگیری از انتقال آن به غیر ،صرفاً در توقیف ثبتی نگاه دارد تا چنانچه در آینده از شمول مستثنیات دین خارج شد ،امکان وصول محکومبه از آن فراهم شود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

در فرض سؤال که ملک مسکونی محکومعلیه جزء مستثنیات دین شناخته شده است ،اجرای احکام نمیتواند ملک را در توقیف ثبتی نگه دارد؛ زیرا وفق ماده 523قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب » 1379اجرای رأی از مستثنیات دین اموال محکومعلیه ممنوع میباشد« و توقیف مال و تداوم آن، مرحلهای از اجرای حکم است؛ بنابراین به محض اینکه وفق مقررات ماده 24قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394احراز شود مال جزء مستثنیات دین است ،غیر قابل توقیف است و در فرض توقیف باید بلافاصله رفع توقیف شود؛ ضمن آنکه وفق ماده 526قانون صدرالذکر ،در زمان حیات محکومعلیه نمیتوان ملکی که جزء مستثنیات دین است را توقیف کرد. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۳۳۳ مورخ ۱۴۰۱/۰۷/۰۶ | مرکز حقوقی راهبرد