مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۳۲۵

تاریخ نظریه:

استعلام

با عنایت به مواد 70و 71قانون آیین دادرسی کیفری آیا بزه دیده بالغ کمتر از 18سال در جرایم مالی و غیر مالی مستقلا و بدون ولی قهری یا سرپرست قانونی قادر به طرح شکایت میباشد یا اینکه الزاما میبایست به انضمام ولی قهری یا سرپرست قانونی طرح شکایت کند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

با توجه به ماده 1210قانون مدنی اصلاحی 1370و نیز رأی وحدت رویه شماره 30مورخ 3/10/64دیوانعالی کشور ،رسیدن صغار به سن بلوغ ،دلیل رشد آنان در غیر امور مالی است؛ مگر اینکه خلاف آن ثابت شود .بنابراین فردی که به سن بلوغ رسیده ،میتواند در کلیه امور مربوط به خود جز امور مالی که به حکم تبصره 2ماده فوقالذکر ،مستلزم اثبات رشد است ،دخالت نماید .در فرض سؤال نیز مجنیعلیه بالغ که از وقوع جرم ،متحمل ضرر و زیان نیز شده است ،طبق ماده 10قانون آیین دادرسی کیفری ،1392بزهدیده محسوب میشود و میتواند با تقاضای تعقیب مرتکب ،از وی شکایت و یا از شکایت خود صرفنظر کند؛ لکن چنانچه موضوع پرونده متضمن مطالبه مال از قبیل دیه یا ضرر و زیان ناشی از جرم باشد ،در این موارد باید ولی یا قیم وی مداخله کند؛ مگر اینکه حکم رشد وی در امور مالی نیز از دادگاه صالح ،صادر شده باشد .تبصره ماده 70قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392مبین این نظر است. روح اله رئیسی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۳۲۵ مورخ ۱۴۰۱/۰۴/۱۴ | مرکز حقوقی راهبرد