استعلام
نظر به اینکه گزارشهای مکرری از اقدامات برخی دهیاران مبنی بر جلوگیری از اجرای مقررات آمره قانونی
جهت تعقیب قانونی واصل میشود ،آیا اصولاً دهیار مشمول اشخاص موضوع ماده 576قانون مجازات اسلامی
تعزیرات مصوب 1375است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
به موجب ماده واحده قانون تأسیس دهیاریهای خودکفا در روستاهای کشور مصوب 1377و ماده 5قانون
مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386دهیاری »نهاد عمومی غیر دولتی« محسوب میشود و با توجه به اینکه
حکم مقرر در ماده 576قانون مجازات اسلامی تعزیرات مصوب ) 1375که در استعلام آمده است( صرفا ناظر به
»هر یک از صاحب منصبان و مستخدمین و مأمورین دولتی و شهرداریها « ...است؛ لذا دهیاری که دارای
شخصیت حقوقی مستقل بوده و جزء نهادهای عمومی غیر دولتی است) ،با عنایت به تفسیر مضیق قوانین کیفری و
اینکه در مقررات جزایی باید به نص اکتفا نمود( مشمول ماده 576قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( نخواهد بود.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه