مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۲۹۲

تاریخ نظریه:

استعلام

مهریه خانمی که همسر ایشان فوت نموده است و مهریه سکه میباشد به نرخ روز محاسبه میگردد یا زمان فوت همسر؟

پاسخ اداره کل حقوقی

حکم مقرر در تبصره ماده 1082قانون مدنی )الحاقی (1376مبنی بر محاسبه مهریه متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تأدیه نسبت به سال اجرای عقد و ماده 3آییننامه اجرایی آن مصوب 13/2/1377هیأت وزیران مبنی بر ملاک بودن تاریخ فوت زوج در موارد پرداخت مهریه از ترکه زوج متوفی ،به صراحت صدر تبصره یادشده ،ناظر بر فرضی است که مهریه زوجه از نوع وجه رایج باشد و بر این اساس ،در فرض سؤال که مهریه زوجه از نوع سکه طلا است ،موجبی برای اعمال تبصره ماده 1082قانون مدنی و ماده 3آییننامه اجرایی آن نیست و از آنجا که وراث متوفی که ترکه را قبول کردهاند مکلف به تأدیه همان تعداد سکه به محکوملها از محل ترکه هستند ،دادگاه حکم به پرداخت عین مهریه یادشده از محل ترکه صادر میکند و از محل ترکه مسکوکات یادشده خریداری و تحویل محکوملها میشود؛ اما چنانچه به هر علت ،موجبات اجرای این حکم فراهم نباشد ،معادل قیمت سکهها از ترکه متوفی توقیف و به فروش میرسد و در این صورت قیمت روز پرداخت ،ملاک است. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۲۹۲ مورخ ۱۴۰۱/۰۴/۲۸ | مرکز حقوقی راهبرد