مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۲۷۱

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه حکمی به صورت غیابی صادر و در مرحله اجرا اموال محکومعلیه توقیف شود و سپس کاشف به عمل آید که محکومعلیه پیش از صدور حکم و صدور اجراییه فوت کرده است ،آیا ادامه عملیات اجرایی وفق مفاد ماده 31قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356امکانپذیر است و یا آنکه خواهان باید بار دیگر به طرفیت ورثه طرح دعوا کند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

چنانچه در جریان رسیدگی و پیش از صدور حکم ،خوانده فوت کند و دادگاه به دلیل عدم اطلاع از فوت وی حکم صادر کند ،در این مورد ابلاغ حکم به نشانی فرد متوفی فاقد اثر قانونی است؛ از سوی دیگر مطابق ماده 302قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379هیچ حکم یا قراری را نمیتوان اجرا نمود؛ مگر اینکه به طرفین یا وکیل آنان ابلاغ شده باشد؛ بنابراین ،مادام که رأی صادره به نحو قانونی ابلاغ نشود و مواعد قانونی سپری نشود و یا به علل دیگری حق واخواهی و تجدید نظرخواهی زائل نشود ،به لحاظ عدم قطعیت ،قابلیت اجرا ندارد .بدیهی است اگر جانشین یا جانشینان خوانده متوفی به دادگاه معرفی و رأی صادره به آنان ابلاغ شود و ایشان در مهلت مقرر قانونی ،حسب مورد واخواهی یا تجدید نظرخواهی نمایند ،وفق مقررات به آن رسیدگی و رأی مقتضی صادر میشود؛ اما در صورت عدم واخواهی یا تجدید نظرخواهی ،رأی صادره پس از قطعیت قابلیت اجرا خواهد داشت؛ بر این اساس اجراییه که به نام متوفی تنظیم و ابلاغ شده است ،وفق ماده 11قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356باید ابطال شود؛ بنا به مراتب یادشده ،فرض سؤال از حکم مقرر در ماده 31قانون یادشده که ناظر بر فوت محکومعلیه در جریان عملیات اجرایی است ،خارج است. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۲۷۱ مورخ ۱۴۰۱/۰۴/۰۶ | مرکز حقوقی راهبرد