استعلام
بر اساس ماده 12آییننامه مربوط به شرایط و طرز استفاده از خانههای سازمانی مصوب 1363هیأت وزیران،
خانه سازمانی بایستی طبق صورتجلسه حاوی وضعیت به استفادهکننده تحویل و رسید دریافت شود؛ چنانچه خانه
سازمانی به صورت شفاهی به استفادهکننده کشوری واگذار شود و صورتجلسه تحویل موجود نباشد و بیش از
حداکثر زمان مقرر در ماده 2آیین نامه مذکور )پنج سال( از زمان واگذاری سپری شود و با امتناع متصرف از
تخلیه و تحویل خانه سازمانی یا از دست دادن شرایط استفاده ،حقوق دولت در معرض تضییع قرار گیرد ،از آنجایی
که معمولاً واحد تخلیه خانههای سازمانی هنگام رفع تصرف صورتجلسه تحویل را مطالبه میکند ،خواهشمند
است اعلام فرمایید که آیا ارائه سند مالکیت ساختمان متعلق به دولت برای تخلیه و رفع تصرف کافی است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
هرچند مطابق ماده 12آییننامه مربوط به شرایط و طرز استفاده از خانههای سازمانی مصوب 19/10/1363
هیأت وزیران با اصلاحات و الحاقات بعدی» ،استفادهکننده خانه سازمانی ،خانه را طبق صورتجلسهای حاوی
وضعیت سازمانی با ذکر جزییات لازم تحویل میگیرد و باید در موقع تخلیه نیز خانه را عیناً به همان نحو که
تحویل گرفته طی صورتجلسهای به نماینده سازمان صاحبخانه تحویل و رسید دریافت دارد«...؛ در فرض سؤال
که خانه سازمانی بدون تنظیم صورتجلسه موضوع این ماده و به صورت شفاهی تحویل استفادهکننده شده است،
صرفنظر از آنکه این اقدام وفق تبصره یک ماده مذکور برای اداره استفادهکننده تخلف محسوب میشود؛ اما این
تخلف مانع از تخلیه خانه سازمانی در صورت فراهم بودن شرایط مقرر در این آییننامه و همچنین قانون نحوه
استفاده از خانههای سازمانی مصوب 1346به دستور مقام قضایی صالح نیست که با احراز رابطه شخص
استفادهکننده از خانه سازمانی با سازمان متبوع و نحوه تصرف ،به طریق مقتضی و لحاظ شرایط آییننامه ،به
درخواست سازمان یادشده ،دستور تخلیه خانه سازمانی را صادر میکند.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه