استعلام
زوجه در مقابل دعوای تمکین زوج اظهار داشته است که سه دانگ از منزل معرفی شده جهت تمکین متعلق به
وی است و به عنوان شریک مال مشاع اجازه تصرف در این منزل را به زوج نمیدهد .آیا این مورد دلیل موجهی
برای عدم تمکین زوجه و عدم بازگشت وی به منزل مشترک محسوب میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،در فرض سؤال که زوجین به صورت مشاعی مالک مسکن مشترک هستند ،مستفاد از مواد 576 ،571و
581قانون مدنی هیچیک از شرکا )زوجین( نمیتوانند بدون جلب رضایت دیگری در مالالشرکه تصرف فیزیکی
کنند و لذا زوج نیز میتواند مانع از تصرف زوجه در ملک مزبور شود.
ثانیاً ،در فرض استعلام که زوج در منزلی با زوجه سکونت دارد که در مالکیت مشاعی زوجین است ،نظر به اینکه
مسکن یکی از مصادیق نفقه مذکور در ماده 1107قانون مدنی است که تهیه آن بر عهده زوج میباشد ،زوجه
حق دارد به منظور تمکین ،از زوج بخواهد که منزل دیگری برای ادامه زندگی زناشویی تهیه کند .در این مورد
زوج نمیتواند بدون جلب رضایت زوجه همین منزل را برای زندگی مشترک و تمکین معرفی کند.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه