مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۲۳۱

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه حکم به رفع تصرف عدوانی صادر شده باشد و مالک پیش از صدور حکم از دادگاه حقوقی دستور موقت مبنی بر جلوگیری از ساخت و ساز و همچنین از دادسرای عمومی و انقلاب دستور جلوگیری از ساخت و ساز اخذ کرده باشد؛ اما به رغم ابلاغ به متصرفان ،آنان اعتنایی نسبت به صورتجلسه نداشتهاند ،در اجرای ماده 164 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379که مقرر میدارد بنا و درخت در صورتی باقی میماند ،...آیا اجرای احکام مدنی در مقام اجرای حکم رفع تصرف عدوانی میتواند دستور تخریب بنا و قطع اشجار و جمعآوری تأسیسات و مشترکات عمومی شامل آب ،برق و گاز که در رأی تکلیف آن مشخص نشده است را صادر کند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

حکم رفع تصرف عدوانی با قلع و قمع بنا تفاوت دارد؛ اجرای حکم رفع تصرف موجب قلع و قمع بنای موجود نخواهد بود؛ بلکه اجرای احکام محکومعلیه یا محکومعلیهم را از محل تصرفشده اخراج میکند و آن را تحویل محکومله میدهد؛ مگر آنکه رفع تصرف عدوانی با قلع و قمع بنا و مستحدثات و تأسیسات زیرزمینی نظیر آب، برق و گاز ملازمه داشته باشد .همچنین از حکم مقرر در ماده 164قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379چنین تلازمی مستفاد نمیشود. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۲۳۱ مورخ ۱۴۰۱/۰۳/۲۱ | مرکز حقوقی راهبرد