استعلام
-1آیا در صورت ایجاد صدمات و جراحات مذکور در ماده 614قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( دادگاه در هر صورت
تکلیف به صدور حکم به جنبه عمومی مجازات دارد یا اینکه اختیار دارد در صورت عدم احراز اخلال در نظم یا بیم تجری
از صدور حکم نسبت به جنبه عمومی جرم خودداری نماید؟
-2آیا دادگاه میتواند به استناد اینکه در کیفرخواست به ماده 614قانون مجازات اسلامی استناد نشده است از صدور حکم
نسبت به جنبه عمومی جرم وفق ماده یاد شده خودداری نمایند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
جناب آقای حسینی
دادیار محترم شعبه 3اجرای احکام کیفری قم
با سلام و دعای خیر؛
بازگشت به استعلام شماره 9020/10486/3000مورخ 9/12/1400به شماره ثبت وارده 213مورخ
،1401/3/1نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود:
-1در فرض سؤال که فردی متهم به ایراد صدمه بدنی عمدی موضوع صدمات مذکور در ماده 614قانون مجازات
اسلامی مصوب 1375است ،دادگاه نفیاً یا اثباتاً مکلف به اظهارنظر در مورد جنبه عمومی جرم است و اگر دادگاه در این
خصوص اظهارنظر نکرده باشد ،متعاقباً حسب تقاضای شاکی یا دادستان و یا رأساً مکلف به اظهارنظر است و در صورت
خودداری دادگاه از اظهارنظر به رغم تقاضای اشخاص مذکور یا تذکر سایر مقامات ذیربط ،باید مورد را از موارد عدم
احراز شرایط مذکور در ماده 614قانون مجازات اسلامی مصوب ) 1375تعزیرات( از سوی دادگاه نخستین تلقی کرد.
-2تشخیص اینکه اقدام متهم موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران است ،با
دادگاه رسیدگیکننده به موضوع است و دادسرا در این خصوص مداخلهای ندارد؛ بنابراین ،چنانچه دادگاه تشخیص دهد
که مورد از مصادیق ماده 614قانون مجازات اسلامی مصوب 1375است ،علیرغم عدم درخواست دادسرا ،نسبت به
صدور حکم مقتضی اقدام میکند.
روح اله رئیسی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه