استعلام
مطابق تبصره 1ماده 617قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات »حمل قمه ،شمشیر ،قداره و پنجه بوکس در
صورتی که صرفاً به منظور درگیری فیزیکی و ضرب و جرح انجام شود جرم محسوب و مرتکب به حداقل مجازات
مقرر در این ماده محکوم میگردد «...
حال سوال اینجاست که آیا ابزار مورد اشاره در این ماده حصری است یا خیر؟ و آیا شامل مواردی مثل چاقو و
نیمچه و غیره میشود یا خیر؟
اگر شامل این ماده نمیشود ،آیا طبق ماده 664قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات و به عنوان ساخت و تهیه
وسیله ارتکاب جرم ،قابلیت مجازات وجود دارد یا خیر؟
پاسخ اداره کل حقوقی
جناب آقای کاظمی
رئیس محترم شعبه ششم دادگاه تجدید نظر استان قم
با سلام و دعای خیر؛
بازگشت به استعلام شماره 9020/62/250مورخ 1401/2/25به شماره ثبت وارده 187مورخ
،1401/2/26نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود:
-1با عنایت به »حصری بودن« مصادیق تبصره یک الحاقی به ماده 617قانون مجازات اسلامی )تعزیرات مصوب
(1375و اصول منع توسل به قیاس در امور ماهوی کیفری و ضرورت تفسیر مضیق قوانین ماهوی کیفری ،حمل
چاقو )که از جمله ابزاری است که استعمال مشترک دارد( از قلمروی تبصره یک الحاقی به ماده پیشگفته خارج
است.
-2مقصود از هر نوع وسیله برای ارتکاب جرم موضوع ماده 664قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( ،1375اولاً،
مطلق وسیله است .ثانیاً ،سازنده یا تهیه کننده آن را عالماً و عامداً برای جرم خاصی ساخته یا تهیه کرده باشد که
مرجع قضایی رسیدگیکننده با توجه به اوضاع و احوال حاکم در پرونده با تطبیق اعمال ارتکابی با مواد قانونی
نسبت به صدور حکم مقتضی اقدام میکند .ثالثاً ،مطابق ماده 617قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( 1375صرف
حمل چاقو جرم نبوده و در صورتی که توأم با تظاهر یا قدرت نمایی باشد یا آن را وسیله مزاحمت اشخاص یا
اخاذی یا تهدید قرار دهد ،یا با کسی گلاویز شود جرم است.
روح اله رئیسی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه