استعلام
چنانچه دادگاه کیفری دو برای بزه توهین به مامور دولت در حین انجام وظیفه موضوع ماده 609قانون مجازات
اسلامی جزای نقدی بدل از حبس وفق بند 2ماده 3قانون وصول برخی از درآمدهای دولت تعیین نماید .
آیا خلاف مقررات قانونی عمل شده است .یا الزاما باید مجازات نقدی موضوع ماده 609را لحاظ نماید؟
پاسخ اداره کل حقوقی
جناب آقای نوریان
رئیس محترم کل دادگاههای عمومی و انقلاب اصفهان
با سلام و دعای خیر؛
بازگشت به استعلام شماره 9016/483/721مورخ 1401/02/21به شماره ثبت وارده 169مورخ
،1401/02/24نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود:
اولاً ،اظهارنظر راجع به صحت یا سقم آرای مراجع قضایی )در فرض استعلام دادگاههای کیفری( از حیطه وظایف
این اداره کل خارج است.
ثانیاً ،با عنایت به تبصره ماده 104قانون مجازات اسلامی الحاقی 1399مبنی بر تنصیف حداقل و حداکثر
مجازاتهای حبس تعزیری درجه چهار تا هشت در قانون برای جرایم قابل گذشت میزان مجازات حبس بزه موضوع
ماده 609قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( 45 ،روز تا 3ماه است که این مجازات از شمول بند 2ماده 3قانون
وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین خارج است؛ لذا تعیین جزای نقدی بر اساس بند 2
ماده 3قانون یادشده فاقد وجاهت قانونی است و چنانچه دادگاه بخواهد حکم به جزای نقدی صادر کند ،میزان آن
با لحاظ مبالغ تعدیلیافته موضوع تصویبنامه مورخ 25/12/1392هیأت وزیران تعیین میشود.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه