مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۱۶۶۶

تاریخ نظریه:

استعلام

هرگاه چک به عنوان رشوه داده شده باشد ،در اجرای ماده 592قانون مجازات اسلامی )تعزیرات مصوب ،(1375 آیا باید حکم به ضبط وجه مندرج در چک داده شود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

نظریه اکثریت :صدور حکم به ضبط مال ناشی از ارتشاء موضوع ذیل ماده 592قانون مجازات اسلامی )تعزیرات مصوب (1375فرع بر آن است که بین راشی و مرتشی مالی رد و بدل شده باشد؛ لذا در فرض سؤال که چک ارائه شده از سوی راشی توسط مرتشی وصول نشده است ،موضوع از شمول حکم یادشده تخصصاً خارج است. نظریه اقلیت :چک وسیله پرداخت تلقی میشود؛ لذا با دادن چک به عنوان رشوه ،جرم موضوع ماده 3قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء ،اختلاس و کلاهبرداری مصوب 1367محقق شده است و چون طبق تبصره 2این ماده و نیز ماده 592قانون مجازات اسلامی )تعزیرات مصوب ،(1375مال ناشی از ارتشاء به عنوان تعزیر رشوهدهنده باید به نفع دولت ضبط شود؛ لذا در فرض سؤال نیز دادگاه باید به عنوان تعزیر راشی حکم به محکومیت وی به میزان وجه مندرج در چک به نفع دولت صادر کند. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۱۶۶۶ مورخ ۱۴۰۱/۰۶/۱۶ | مرکز حقوقی راهبرد