مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۱۲۸۴

تاریخ نظریه:

استعلام

اولاً ،چنانچه شخص ثالث در راستای ماده 34قانون اجرای احکام مدنی مصوب ،1356مالی معرفی و تقاضای اعمال ماده 53این قانون و تبدیل مال توقیفشده را بنماید ،آیا مال فقط باید متعلق به ثالث باشد یا محکومعلیه هم میتواند به جای ثالث در اجرای این ماده ،مال معرفی کند؟ ثانیاً ،آیا این مال باید متعلق به محکومعلیه و ثالث معرفیکننده مال باشد یا آنکه آنها میتوانند مال شخص دیگری غیر از خود را معرفی کنند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،با توجه به تبصره ذیل ماده 34قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356که مقرر داشته است» :شخص ثالث نیز میتواند به جای محکومعلیه برای استیفای محکومبه مالی معرفی کند« و با عنایت به اینکه در ماده 53این قانون برای محکومعلیه و همچنین محکومله درخواست تبدیل مال توقیفی پیشبینی شده است ،در فرضی که ثالث برای استیفاء محکومبه مال معرفی کرده باشد ،از آنجا که اقدام وی از جانب محکومعلیه صورت گرفته است، )علاوه بر محکومعلیه( وی نیز از حق تبدیل مال توقیفی به ترتیب مذکور در این ماده برخوردار است. ثانیاً ،از آنجا که مقنن در ماده 53قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356صرفاً این شرط را پیشبینی کرده است که مال جدید معرفی شده نباید از حیث قیمت و سهولت فروش از مال توقیفی کمتر باشد و به ضرورت معرفی مال دیگری متعلق به محکومعلیه یا ثالث تصریحی ندارد ،به نظر میرسد در فرض سؤال منعی در این نیست تا ثالث که سابقاً مالی را معرفی کرده است ،مال دیگری از خود و یا محکومعلیه و یا شخص دیگری را با موافقت مالک معرفی کند. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۱۲۸۴ مورخ ۱۴۰۲/۰۴/۲۸ | مرکز حقوقی راهبرد