مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۱۲۷

تاریخ نظریه:

استعلام

در مورد شرکتهای در حال تصفیه ناشی از انحلال آن )اعم از قضایی یا قراردادی(؛ با توجه به تأکید قانون مبنی بر ضرورت درج قید »در حال تصفیه« ،چنانچه این قید در دادخواست ذکر نشود )اعم از این که در ستون خواهان یا خوانده باشد( ،ضمانت اجرای آن چیست؟ توضیح آنکه در مورد ضمانت اجرای آن اختلاف نظر است؛ برخی قضات معتقدند که عدم درج عبارت فوق بیتأثیر است و در مقابل عدهای بر این عقیدهاند از آنجا که در وضعیت تصفیه ،اهلیت شرکتها با محدودیت مواجه است ،لذا درج قید »در حال تصفیه« ضروری است و عدم رعایت آن موجب صدور قرار عدم استماع دعوا به جهت عدم طرح درست دعوا است.

پاسخ اداره کل حقوقی

جناب آقای دهقانی فیروزآبادی سرپرست محترم معاونت منابع انسانی و امور فرهنگی دادگستری کل استان یزد با سلام و دعای خیر؛ بازگشت به استعلام شماره 9030/305/500مورخ 1401/2/10به شماره ثبت وارده 127مورخ ،1401/2/11نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود: در فرض سؤال که خوانده دعوای بدوی ،شرکت در حال تصفیه است ،هرچند وفق ماده 206لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب ،1347شرکت به محض انحلال در حال تصفیه محسوب میشود و باید در دنبال نام شرکت همه جا عبارت )در حال تصفیه( ذکر شود و نام مدیر یا مدیران تصفیه در کلیه اوراق و آگهیهای مربوط به شرکت قید شود؛ اما از آنجا که به موجب ماده 212لایحه قانونی یادشده ،طرح دعوا و یا دفاع از آن بر عهده مدیر یا مدیران تصفیه شرکت در حال تصفیه است ،عدم ذکر نام مدیر تصفیه یا عبارت »در حال تصفیه« در دنبال نام شرکت در دادخواست به عنوان خواهان یا خوانده مانع رسیدگی دادگاه به دعوای مطرحشده نیست و دادگاه موظف به رسیدگی و صدور رأی مقتضی است. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۱۲۷ مورخ ۱۴۰۱/۰۳/۱۰ | مرکز حقوقی راهبرد