استعلام
مطابق ماده 166قانون کار آرای قطعی صادره از طرف مراجع حل اختلاف کار لازمالاجرا بوده و به وسیله اجرای
احکام دادگستری به مورد اجرا گذاشته میشوند .با توجه به صلاحیت عام محاکم و استثنایی و خاص بودن صلاحیت
شورای حل اختلاف ،آیا محاکم دادگستری میتوانند با استناد بند »الف« ماده 9قانون شوراهای حل اختلاف که دعاوی
مالی راجع به اموال منقول را تا نصاب دویست میلیون ریال در صلاحیت شورای حل اختلاف قرار داده است ،چنین
اجراییههایی که اصل محکومیت آنها تا دویست میلیون ریال میباشد را به شعب شورای حل اختلاف ارجاع نمایند تا
از طریق شعب شوراها نسبت به اجرای آن آرا اقدام شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
نظر به اینکه وفق ماده یک آییننامه طرز اجرای آرای قطعی هیأتهای تشخیص و حل اختلاف موضوع ماده 166
قانون کار مصوب » 1370کلیه آرای قطعی هیأتهای تشخیص و حل اختلاف به وسیله اجرای دادگاههای دادگستری
به مورد اجرا گذاشته میشود« و نیز با توجه به اینکه سازوکار مقرر در این ماده متفاوت از بحث رسیدگی به دعاوی
است که با نصاب خاصی در صلاحیت شورای حل اختلاف قرار گرفته است و با عنایت به تصریح در ماده یادشده به
اجرای اجراییه از طریق »اجرای دادگاههای دادگستری« و اینکه شورای حل اختلاف در حال حاضر دارای واحد اجرای
احکام مستقل از دادگستری است و با عنایت به اینکه صلاحیت شورای حل اختلاف امری استثنایی است و در موارد
تردید باید به صورت مضیق تفسیر شود ،لذا اجرای آرای قطعی هیأتهای تشخیص و حل اختلاف کار صرفاً از طریق
دادگاه میسر است و از صلاحیت شورای حل اختلاف خارج است.
روح اله رئیسی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه