استعلام
آیا توهین به مقام معظم رهبری و مرحوم امام )ره( جرم امنیتی محسوب میشود و مشمول ممنوعیت مندرج در
بند »الف« ماده 47قانون مجازات اسلامی مصوب 1392میشود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی در فصل اول کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( مصوب
1375و اهانت به بنیانگذار جمهوری اسلامی و مقام رهبری در فصل دوم همان قانون و در ماده 514ذکر
شده است .چنانچه اراده قانونگذار این بود که جرم اخیرالذکر در زمره جرایم علیه امنیت باشد ،در فصل مربوط
ذکر میشد؛ حال آنکه عنوان مجرمانه مذکور ،در فصل مربوط به اهانت به مقدسات مذهبی و ...آمده است؛
بنابراین جرم مورد سؤال ،در زمره جرایم علیه امنیت نیست .تفکیک جرایم توهین به مقام بنیانگذار جمهوری
اسلامی ایران و توهین به مقام رهبری طبق بند »ب« ماده 303قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392از
جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی ...در بند »الف« این ماده ،مؤید این نظر است.
-2با عنایت به مراتب مذکور در بند یک پاسخ ،جرم موضوع ماده 514قانون مجازات اسلامی )تعزیرات(
مصوب 1375مشمول »ممنوعیت« و »محدودیت« مذکور در ماده 47قانون مجازات اسلامی مصوب 1392
و تبصره الحاقی این ماده مصوب 1399نیست.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه