مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۱۱۱۰

تاریخ نظریه:

استعلام

آیا امکان هبه درختان مثمر کشتشده توسط محکومعلیه بزه تصرف اراضی ملی به اداره منابع طبیعی پس از قطعیت دادنامه وجود دارد؟ در صورت صحت هبه ،آیا قلع و قمع اشجار امکانپذیر است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،اجرای حکم رفع تصرف عدوانی و اعاده وضع به حال سابق به استناد ماده 690قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( مصوب ،1375مستلزم قلع و قمع بنا و اشجار و مستحدثات نیست؛ بلکه واحد اجرای احکام فقط محل مورد تصرف را از ید محکومعلیه خارج و تحویل محکومله مینماید و قلع و قمع موارد مذکور با توجه به مقررات تبصره 2ماده یادشده منوط به تقدیم دادخواست به دادگاه و صدور حکم در این خصوص است. ثانیاً ،در فرض سؤال؛ اعم از آنکه با لحاظ بند فوق رأی به قلع و قمع اشجار صادر شده و یا نشده باشد ،با توجه به عمومات حاکم بر عقد هبه ،متصرف عدوانی میتواند اشجار مثمر غرسشده در اراضی ملی را به محکومله )اداره منابع طبیعی( هبه کند و در فرض پذیرش هبه ،متهب اختیار هرگونه دخل و تصرف و استفاده از مال موهوبه را دارد. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۱۱۱۰ مورخ ۱۴۰۲/۰۲/۱۷ | مرکز حقوقی راهبرد