استعلام
چنانچه در پروندهای حکم بر محکومیت صادر شده باشد و پس از سپری شدن مهلت تجدید نظرخواهی ،درخواست
یا دادخواست تجدید نظرخواهی تقدیم شود و دادگاه به دلیل تجدید نظرخواهی خارج از مهلت ،با قرار مقتضی آن
را مردود اعلام کند ،آیا در صورت اعتراض به این قرار ،دادنامه اصلی که پس از مهلت تجدید نظرخواهی نسبت
به آن تجدید نظرخواهی شده است ،قابل اجرا است؟ به عبارت دیگر ،آیا با وجود اینکه قرار رد تجدید نظرخواهی
قابل اعتراض است ،دادنامه تجدید نظرخواسته اصلی ،قطعی است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
جناب آقای محبی
دادرس محترم شعبه 102دادگاه کیفری دو شهرستان زرندیه
با سلام و دعای خیر؛
بازگشت به استعلام شماره 9012/86/41000مورخ 1401/2/4به شماره ثبت وارده 108مورخ
،1401/2/6نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود:
رأی صادره به محض سپری شدن مهلت تجدید نظرخواهی قطعی و لازمالاجرا میشود و تشخیص انقضای این
مهلت بر عهده دادگاه بدوی است؛ بنابراین ،هرگاه به نظر این دادگاه دادخواست تجدید نظرخواهی خارج از مهلت
تقدیم شده باشد ،به درخواست ذینفع ،اجرای رأی برابر مقررات ،تکلیف این دادگاه است و عدم قطعیت قرار رد
دادخواست تجدید نظرخواهی موضوع قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب
1379مانع اجرای رأی نیست .بدیهی است اگر موضوع مشمول ماده 340این قانون باشد ،دادگاه باید وفق این
ماده رفتار و در صورت پذیرش دادخواست تجدید نظرخواهی ،دستور توقف اجرای رأی را نیز صادر کند.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه