مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۱۰۳۹

تاریخ نظریه:

استعلام

در برخی پروندهها ،وکلای دادگستری با اعلام مبلغ حقالوکاله ،درج میکنند که هیچ رقمی از آن را وصول نکردهاند؛ در صورت صدور حکم به نفع خواهان ،با توجه به اینکه به موجب قرارداد محکومله بابت حق الوکاله وجهی به وکیل نپرداخته است و اساساً خسارت مورد ادعا )خسارت دادرسی ناظر به حقالوکاله وکیل( پرداخت نشده است ،با توجه به مبنای محکومیت به خسارت دادرسی و قواعد مسئولیت مدنی ،آیا صدور حکم به محکومیت محکومعلیه مبنی بر پرداخت حقالوکاله دارای وجاهت قانونی است؟ )به عبارت دیگر ،تا زمانی که حقالوکاله مقرر به وکیل پرداخت نشده است ،آیا میتوان محکومعلیه را به پرداخت آن به خواهان )محکومله( محکوم کرد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

با توجه به اینکه در فرض سؤال با قبول وکالت و انجام آن توسط وکیل ،ذمه موکل در مقابل وکیل نسبت به حقالوکاله مشغول میشود؛ اعلام وکیل مبنی بر عدم وصول تمام یا بخشی از حقالوکاله مندرج در قرارداد تا پیش از صدور رأی ،مانع از احتساب آن به عنوان خسارات دادرسی موضوع ماده 512قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379نخواهد بود .بنا به مراتب فوق ،در فرض سؤال صدور حکم به محکومیت خوانده به پرداخت حقالوکاله با منع قانونی مواجه نیست. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۱۰۳۹ مورخ ۱۴۰۲/۰۳/۰۹ | مرکز حقوقی راهبرد