مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۱۰۰۹

تاریخ نظریه:

استعلام

-1در دعوای مطالبه نفقه فرزند ،آیا زوجه میتواند در محل اقامت خود طرح دعوا کند یا باید این دعوا را در دادگاه محل اقامت خوانده مطرح کند؟ -2رأی طلاق از دادگاه خانواده تهران صادر شده است و نفقه فرزند در رأی مشخص شده است .آیا دادخواست تعدیل نفقه فرزند باید در دادگاه تهران )صادرکننده رأی طلاق( اقامه شود یا در دادگاه اصفهان )دادگاه صالح فعلی(؟

پاسخ اداره کل حقوقی

-1بین اقامتگاه و محل سکونت تفاوت است و قانونگذار در ماده 12قانون حمایت خانواده مصوب 1391 حقی را برای زوجه به رسمیت شناخته است تا در امور و دعاوی مربوط به زوجین ،به انتخاب خود در دادگاه محل سکونت خود یا محل اقامت خوانده طرح دعوا کند؛ مگر در مطالبه مهریه غیرمنقول .امتیاز قانونی مذکور در ماده 12یادشده ،استثنایی بر اصل طرح دعوا در دادگاه محل اقامت خوانده )موضوع ماده 11قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب (1379است و بر این اساس ،در تفسیر این ماده باید به قدر متیقن اکتفاء شود؛ بنابراین ،این امتیاز صرفاً مربوط به دعاوی میان زوجین است و شامل دعوای مطالبه نفقه فرزند از سوی مادر به طرفیت پدر نمیشود. -2در فرض سؤال که در اجرای ماده 29قانون حمایت خانواده مصوب ،1391دادگاه ضمن رأی طلاق تکلیف نفقه فرزند را نیز مشخص کرده است ،با توجه به اینکه دعوای تعدیل نفقه فرع بر اتخاذ تصمیم راجع به موضوعی است که سابقاً توسط دادگاهی دیگر تصمیمگیری شده و رأی صادره از آن مرجع هم در جریان اجرا میباشد ،درخواست تعدیل نفقه باید از همان دادگاهی به عمل آید که صادرکننده اجراییه است. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۱/۱۰۰۹ مورخ ۱۴۰۱/۱۲/۱۴ | مرکز حقوقی راهبرد