استعلام
طبق مقررات قانون مدنی هر یک از مالکین مشاعی نسبت به جزء جزء مال مالک میباشند و همچنین مرتهن
نسبت به عین مرهونه دارای اولویت نسبت به سایر طلبکاران میباشد.
-1آیا پذیرش ملک مشاعی از سوی یکی از مالکین مشاعی جهت آزادی متهم و مانند آن ممکن است؟
-2چنانچه ملک در رهن بانک باشد یا از قبل بابت ضمانت اشخاص دیگر بخشی از آن بازداشت شده باشد،
بابت فروش و مزایده آن ملک میبایست از مرتهن یا مراجعی که سابقاً آن را بازداشت کرده اند اخذ اجازه
نمود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1با توجه به اطلاق اصطلاح »مال منقول یا غیر منقول« در بند »خ« ماده 217قانون آیین دادرسی کیفری
مصوب 1392که اعم از مال مشاع یا مفروز است ،معرفی مال مشاع به عنوان وثیقه از سوی هر یک از شرکا
و پذیرش آن با رعایت مقررات مربوط ،به میزان سهم متقاضی بلامانع است.
-2اگرچه با توجه به ماده 54قانون اجرای احکام مدنی مصوب ،1356امکان توقیف مازاد مال محکومعلیه
که در توقیف یا در رهن شخص دیگری است وجود دارد ،اما مزایده و فروش مال مزبور بدون رضایت مرتهن
و توقیفکننده اول امکانپذیر نیست.
روح اله رئیسی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه