استعلام
-1آیا موسسات و هیاتهای مذهبی و یا خبرگزاریها که در اداراتی غیر از دادگستری ،ماننداستانداری،
سازمان تبلیغات اسلامی ،وزارت ارشاد به ثبت میرسند و شماره ثبت در مرکز دولتی میگیرند ،دارای
شخصیت حقوقی هستند؟
-2اگر خبرگزاری دارای شخصیت حقوقی باشد و جرم مطبوعاتی مرتکب شود ،آیا بر اساس ماده 143قانون
مجازات اسلامی در کنار جرم مدیر مسؤول که شخص حقیقی است ،خبرگزاری هم قابل تعقیب است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1برابر ماده 584قانون تجارت »تشکیلات و مؤسساتی که برای مقاصد غیرتجارتی تأسیس شده یا بشوند
از تاریخ ثبت در دفتر ثبت مخصوصی که وزارت عدلیه معین خواهد کرد ،شخصیت حقوقی پیدا میکنند«؛
بنابراین ثبت در دفتر یادشده لازمه ایجاد شخصیت حقوقی است و ثبت نام در سازمانهای دولتی که معمولاً به
منظور اخذ مجوز فعالیت است ،برای ایجاد شخصیت حقوقی کافی نیست؛ مگر اینکه در قانون مقررات خاصی
وجود داشته باشد؛ بنابراین در فرض پرسش ،در خصوص هیأتهای مذهبی و خبرگزاریها هم که فاقد مقررات
خاص قانونی هستند ،باید مطابق مقررات عام یادشده اقدام شود.
-2اطلاق مقررات ماده 143قانون مجازات اسلامی مصوب 1392شامل خبرگزاریها که دارای شخصیت
حقوقی باشند نیز میشود.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه