مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۹۴۳

تاریخ نظریه:

استعلام

وفق ماده 28قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356موجر باید ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ حکم قطعی وجه حق کسب ،پیشه یا تجارت را در صندوق دادگستری تودیع یا ترتیب پرداخت آن را به مستاجر بدهد والا حکم تخلیه ملغی الاثر خواهد شد .با عنایت به این که تودیع مبلغ مزبورمنوط به ایجاد کد پرداخت هزینه در سامانه است و کد مزبور نیز پس از صدور اجراییه اختصاص مییابد و ممکن است به علت اختلال در سامانه الکترونیکی قضایی ،صدور اجراییه یا اختصاص کد پرداخت هزینه با تاخیر صورت گیرد؛ به نحوی که مهلت مقرر در ماده یاد شده سپری شود؛ خواهشمند اسن به پرسشهای زیر پاسخ دهید؛ .اولاً ،در فرض سؤال مهلت سه ماهه از چه تاریخی آغاز میشود؟ ثانیاً ،چنانچه مهلت سه ماهه از تاریخ ابلاغ حکم قطعی سپری شده باشد و به جهت عدم اختصاص کد پرداخت هزینه موجر نتواند مبلغ را تودیع یا پرداخت کند ،آیا حکم تخلیه به قوت باقی است؟ ثالثاً ،چنانچه ابتدای مهلت از تاریخ ابلاغ حکم قطعی باشد ،برای ملغی اثر نشدن حکم تخلیه چه راهکار قانونی وجود دارد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،مهلت سه ماهه مقرر در ماده 28قانون روابط موجر و مستأجر مصوب ،1356با توجه به منطوق ماده فوق از تاریخ ابلاغ حکم قطعی محاسبه میشود و پرداخت وجه توسط موجر نمیتواند منوط به ایجاد کد پرداخت در سامانه مربوط در اجرای احکام شود؛ اما چنانچه به هر علت پرداخت وجه بدون اختصاص کد پرداخت ممکن نباشد ،مستفاد از ماده 16قانون یادشده و ماده 306قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379و ملاک ماده 227قانون مدنی و ملاک تبصره یک ماده 13آییننامه نحوه استفاده از سامانههای رایانهای یا مخابراتی مصوب ،24/5/1395به سبب وجود عامل خارجی و یا عذر موجه برای پرداختکننده ،مهلت مذکور از تاریخ اختصاص کد پرداخت شروع خواهد شد .در هر حال تشخیص عذر موجه و یا وجود عامل خارجی با مقام قضایی مربوط است. ثانیاً و ثالثاً ،پاسخ به این سؤالات با توجه به مراتب فوق ،روشن است. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۹۴۳ مورخ ۱۴۰۰/۱۰/۲۱ | مرکز حقوقی راهبرد