مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۹۴۲

تاریخ نظریه:

استعلام

-1در وکالتنامه ضمن اعطای وکالت به زوجه در امر طلاق ،زوج حق ضم وکیل را به موجب عقد خارج لازم از خود ساقط کرده است؛ حال چنانچه زوج وکیل مستقیم به دادگاه معرفی کند ،آیا دادگاه می تواند وکالت وی را نپذیرد؟ -2در دعوای طلاق به درخواست زوجه ،با توجه به حکم مقرر در ماده 8قانون حمایت خانواده مصوب 1391 و عدم رعایت تشریفات در دادگاه خانواده ،آیا تغییر خواسته به طلاق توافقی بعد از جلسه اول دادرسی اماکنپذیر است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

-1اولاً ،در فرضی که زوجه وکالت در مطلقه نمودن خویش را با کلیه اختیارات اخذ کرده است ،به لحاظ آنکه به موجب ماده 33قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379وکیل حاضر در دادگاه باید دارای شرایطی باشد که به موجب قوانین راجع به وکالت در دادگاه مقررگردیده ،به علاوه از حیث اصول دادرسی ،یک شخص نمیتواند هم طرحکننده دعوی و هم در قبال آن پاسخگو باشد؛ لذا در فرض مذکور در صورتی که در وکالتنامه تنظیمی ،وکالت با حق توکیل به غیر باشد ،زوجه با تفویض وکالت اعطایی از سوی زوج به وکیل دادگستری برای قرار گرفتن در جایگاه خوانده ،میتواند دادخواست طلاق تقدیم کند. ثانیاً ،وکیلی که به ترتیب فوق توسط زوجه تعیین و معرفی میشود ،وکیل معالواسطه زوج محسوب میشود و ضرورتی به ضمیمه کردن وکیل دیگری از سوی زوج نیست؛ بویژه آنکه در فرض سؤال ،زوج به موجب عقد خارج لازم ،حق ضم وکیل را از خود سلب کرده است. -2در فرض سؤال که زوجه به وکالت از زوج دعوای طلاق را مطرح کرده و پس از جلسه اول دادرسی زوجین بر طلاق توافقی موافقت کردهاند ،نظر به اینکه وفق ماده 8قانون حمایت خانواده مصوب ،1391رسیدگی در دادگاه خانواده با تقدیم دادخواست و بدون رعایت سایر تشریفات آیین دادرسی مدنی انجام میشود ،تغییر خواسته به طلاق توافقی مسموع بوده و در این صورت دادگاه ،گواهی عدم امکان سازش صادر خواهد کرد. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۹۴۲ مورخ ۱۴۰۰/۰۹/۲۴ | مرکز حقوقی راهبرد