مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۹۳۶

تاریخ نظریه:

استعلام

-15آیا ایرانی محسوب نمودن افراد موضوع بند 4ماده 976ق مدنی مستلزم اقامت مجاز پدر و یا مادر خارجی در ایران است و یا آن که شامل اقامت غیر مجاز هم می شود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

با عنایت به اطلاق بند 4ماده 976قانون مدنی و لحاظ آنکه قانونگذار در این بند به صورت استثنایی خاک را ملاک و معیار تابعیت قرار داده است و در مقام بیان ،قید خاصی از جمله حضور یا اقامت قانونی یکی از والدین یا جد و جده در ایران را پیشفرض اعطای تابعیت به اشخاص موضوع بند 4یاد شده قرار نداده است؛ بهرهمندی از تابعیت موضوع این بند مستلزم اقامت مجاز افراد خارجی موضوع بند 4ماده 976قانون مدنی در ایران نیست .اطلاق ماده واحده قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی مصوب 1398که بدون لحاظ مجاز یا غیر مجاز بودن ورود و اقامت زوج غیر ایرانی ،فرزند حاصل از ازدواج وی با زن ایرانی را با تحقق شرایطی ایرانی تلقی کرده است ،مؤید این دیدگاه است .التزام به رعایت مصلحت کودک موضوع ماده 45قانون حمایت از خانواده نیز اقتضای ارائه چنین تفسیری دارد. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۹۳۶ مورخ ۱۴۰۰/۰۹/۱۰ | مرکز حقوقی راهبرد