مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۹

تاریخ نظریه:

استعلام

طبق ماده 2قانون اصلاح قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها ،نظر سازمان جهاد کشاورزی برای مراجع قضایی به منزله نظر کارشناس رسمی دادگستری است .چنانچه در نظریه جهاد کشاورزی قدمت بنا و سال ساخت آن قید نشده ،تصاویر مربوط به اراضی تغییر کاربری شده در مقایسه با مساحت کل ملک موجود نباشد ،از سوی دیگر مساحت دقیق ملک که قسمتی از آن تغییر کاربری داده شده قید نشده و جهاد کشاورزی اعلام کند قادر به اعلام زمان دقیق قدمت و سال ساخت تغییر کاربری نیست ،با توجه به این که کارشناسی جهت رفع نواقص پرونده ضرورت دارد ،هزینه کارشناسی توسط چه کسی بایستی پرداخت شود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

مستفاد از مواد 1و 10قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب 1374با اصلاحات و الحاقات بعدی ،اداره جهاد کشاورزی اعلام کننده بزه تغییر کاربری اراضی زراعی و باغها محسوب میشود و نظر سازمان جهاد کشاورزی استان صرفا در خصوص تشخیص نوع کاربری اراضی زراعی و باغها برای مراجع قضایی به منزله نظر کارشناس رسمی دادگستری است؛ بنابراین در فرض سؤال ،چنانچه به تشخیص مقام قضایی انجام کارشناسی مجدد به منظور تعیین تاریخ وقوع بزه ضروری باشد ،مطابق ماده 560قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392حقالزحمه کارشناسی باید از محل اعتبارات مربوط به قوه قضاییه پرداخت شود. دکتر احمد محمدی باردئی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۹ مورخ ۱۴۰۰/۰۳/۱۱ | مرکز حقوقی راهبرد