مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۸۹۱

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه صادرکننده چک صیادی از انتقال چک به دارنده در سامانه بانکی خودداری کند و با این وجود دارنده اول چک را به شخص ثالثی انتقال دهد و هیچیک از این نقل و انتقالات در سامانه بانکی ثبت نشود: -1آیا مطالبه این چک از ناحیه دارنده اول یا دوم وفق دعاوی اسناد تجاری قابلیت استماع دارد؟ -2آیا چک سند عادی محسوب میشود و از امتیازات چک محروم است؟ -3اگر سند عادی باشد ،کیفیت نقل و انتقال آن چگونه است؟ -4آیا در فرض سؤال خسارت تأخیر تأدیه آن مانند چک تجاری محاسبه میشود یا مشمول حکم مقرر در ماده 522قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

1و -2برابر تبصره یک )اصلاحی (29/1/1400ماده 21مکرر قانون اصلاح قانون صدور چک مصوب ،22/8/1397در مورد برگ چکهایی که از دسته چکهای ارائه شده پس از پایان اسفند 1399صادر میشوند ،در صورتیکه مالکیت چک در سامانه صیاد ثبت نشده باشد ،مشمول قانون چک نبوده و بانکها مکلفند از پرداخت وجه آن خودداری نمایند؛ بنابراین در فرض سؤال چک تابع مقررات اسناد تجاری نبوده و سند عادی محسوب میشود. 3و – 4با توجه به پاسخ بندهای قبلی ،پاسخ به این سؤالها روشن است. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۸۹۱ مورخ ۱۴۰۰/۱۰/۱۸ | مرکز حقوقی راهبرد