مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۸۸۶

تاریخ نظریه:

استعلام

چنانچه دعوای اعسار به لحاظ احراز تاجر بودن مدعی اعسار رد و قطعی شود ،آیا در دعاوی آتی دیگر نیز که مدعی فقدان تمکن مالی باشد ،باید به جای طرح دعوای اعسار دعوای ورشکستگی مطرح کند؟ در صورت طرح دعوای اعسار ،آیا آثار این دعوا بر آن مترتب میشود؟ به عبارت دیگر ،چنانچه خارج از مهلت سی روز از تاریخ ابلاغ اجراییه دعوای اعسار مطرح شود ،آیا امکان آزادی محکومعلیه با اخذ تأمین وجود دارد یا این که باید الزاماً دعوای ورشکستگی کند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

به موجب ماده 15قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب ،1394دادخواست اعسار از تجار پذیرفته نمیشود و آنان در صورتی که مدعی اعسار باشند ،باید رسیدگی به امر ورشکستگی خود را درخواست کنند .در این حالت ،اقامه دعوای ورشکستگی در مهلت سی روزه یا خارج از آن حسب مورد مشمول مقررات ماده 3قانون پیشگفته یا تبصره 1آن است؛ بنابراین ،در صورتیکه تاجر در اجرای این ماده دعوای ورشکستگی تقدیم کرده باشد ،مانند آن است که دعوای اعسار تقدیم کرده است و تقدیم دادخواست اعسار از سوی تاجر مانع بازداشت محکومعلیه یا باعث آزادی وی با اخذ تأمین نمیشود.
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۸۸۶ مورخ ۱۴۰۰/۰۸/۱۵ | مرکز حقوقی راهبرد